top of page
iStock-512753579_r.jpg

TCM Materia medica (Kruiden)

Traditionele Chinese geneeskunde verwijst naar stoffen die worden gebruikt om ziekten te voorkomen, te behandelen en te diagnosticeren en die rehabilitatie- en gezondheidszorgeffecten hebben, op basis van de traditionele Chinese geneeskundetheorie. Traditionele Chinese geneeskunde komt voornamelijk voort uit de natuurlijke geneeskunde en de daarin verwerkte producten. Omdat de traditionele Chinese geneeskunde grotendeels gebaseerd is op plantaardige ingrediënten, bestaat er een gezegde dat “alle medicijnen gebaseerd zijn op kruiden”.

Er zijn vier verschillende geneeskrachtige eigenschappen: koud, heet, warm en koel. Ze weerspiegelen de neiging van medicijnen om de opkomst en ondergang van yin en yang in het menselijk lichaam en de veranderingen in koude en hitte te beïnvloeden. Ze zijn geformuleerd op basis van de verschillende reacties geproduceerd door de medicijnen die inwerken op het menselijk lichaam en de verschillende genezende effecten die worden verkregen. Ze houden verband met de ziekten die ze behandelen. De aard ervan is relatief.

Smaak: verwijst naar de aard en de geur van het medicijn. Dat wil zeggen, de vier qi en vijf smaken.

De vier qi, ook wel de vier eigenschappen genoemd, verwijzen naar de vier eigenschappen van de traditionele Chinese geneeskunde: koud, heet, warm en koel. Over het algemeen hebben koude en koele medicijnen de functies van het opruimen van hitte, ontgiften, zuiveren van vuur, koelen van bloed, voeden van yin, enz., en worden ze voornamelijk gebruikt om verschillende hittesyndromen te behandelen. Veel verwarmende medicijnen hebben de functie van het verwarmen van het midden, het verspreiden van koude, het ondersteunen van yang en het aanvullen van vuur, enz., en worden voornamelijk gebruikt om verschillende verkoudheidssyndromen te behandelen.

De vijf smaken zijn scherp, zoet, zuur, bitter en zout.

De scherpe smaak heeft tot gevolg dat het oppervlak wordt verspreid en verlicht, waardoor Qi en de bloedcirculatie worden bevorderd.
De zoete smaak heeft de functies van voedende, neutraliserende, harmoniserende geneeskrachtige eigenschappen en het verlichten van pijn.
De zure smaak heeft een samentrekkend effect en fixeert de adstringentie.
De bittere smaak heeft tot gevolg dat de catharsis wordt opgeheven en vocht wordt verwijderd.
De zoute smaak heeft zuiverende, verzachtende en dispergerende effecten.

Meridiaantropisme: Dat wil zeggen dat medicijnen speciale effecten hebben op bepaalde organen en meridianen van het menselijk lichaam

bottom of page